Enkle tips for energisparing

Enkle tips for energisparing

Finnes det noe bedre enn å starte dagen med en lang og varm dusj? Å, nei. Ulempen er at du fort får svi for overdreven bruk av varmtvann. Derfor gir vi deg gode tips til hvordan du kan spare på energibruken, men ikke på kosen.

Ifølge Enøk bruker hver enkelt nordmann i gjennomsnitt 70 000 liter vann i året. En tredel av dette er varmtvann, og store deler av dette varmtvannet går med til personlig hygiene.

I snitt utgjør faktisk varmtvann så mye som 20 % av energiforbruket til hver og en av oss. Det er mye! Så hvorfor ikke forsøke å spare litt? Det gjør godt for både lommeboka og planeten vår. Vi kan alle bidra, og ofte skal det ikke så mye til.

Sparedusjen er din venn
Vi har alle hørt om sparedusj, men har du tatt deg bryet med å faktisk skaffe deg en? Dagens trendy nyheter med spa-dusjer og enorme dusjhoder som simulerer fossefall, frister jo mer enn en traust og gjerrig sparedusj. Og du tenker kanskje at den egentlig ikke utgjør store forskjellen?

Feil.
Det er ikke uvanlig at vanlige dusjer sluker over 20 liter vann– eller mer – i minuttet. Med en sparedusj kan du faktisk halvere forbruket – eller mer. Enkelte modeller bruker så lite som 6 liter i minuttet. Det finnes et godt utvalg på markedet i forskjellige designer, prisklasser og med ulik spareevne. Felles for dem alle er at de bidrar til å redusere energibruken i hjemmet ditt.

Se ut utvalg av våre sparehånddusjer her: Sparehåndusjer

Et alternativ til både bad og kjøkken er å kjøpe sparedyser som du monterer på vasken, dusjhodet og badekaret. Du kan også kjøpe dusjhoder og badekarkraner med innebygd sparedyse.

Husk at alle vanndråper spart, er kroner tjent!

Varme koster
I tillegg til varmtvann er det oppvarming som koster mest i norske hjem. 60 % av energibruken i en bolig brukes nemlig til å varme opp rom. Det viser tall fra Enøk.

Baderommet er en oase, et sted å slappe av og kose seg på. Vi elsker å ha det varmt og behagelig på badet. Varmekabler i gulvet og 25 grader i rommet er deilig luksus, men tar fort strømregningen til nye høyder.

Ved å redusere romtemperaturen med bare én grad reduserer du kostnadene som går med til oppvarming, med 6 %. Det er en rask og enkel måte å gjøre det på.

Tenker du derimot mer langsiktig og vil investere i en god løsning, bør du vurdere å oppgradere varmeanlegget. Et moderne anlegg – enten basert på fornybar energi, solar- eller varmepumpeteknologi – bruker betydelig mindre energi enn et tradisjonelt varmestystem.

Bosh CS 7000i varmepumpe

Med dagens smartteknologi og store utvalg av alternative varmekilder, har du mange muligheter til å spare på forbruket. Har du spørsmål om energiforbruk og hvordan du kan spare mer? Ta kontakt med Rørkjøp. Våre 400 medlemsbedrifter er her for å hjelpe deg med alt innen VVS.